Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


wiki

Háttértörténet [szerkesztés]

A Metin2 egy kitalált távol-keleti világban játszódik, mely a történet szerint eredetileg egyetlen birodalom volt. A „metinkőnek” nevezett meteorit becsapódása miatt a növény- és állatvilág agresszívvá vált, majd a káosz három részre szakította a birodalmat – az egyik utódja nyugaton, a másik keleten, a harmadik pedig délen található. A köztük és az északon fekvő helyek semleges, kipusztult helyek. A játékos választ a birodalmak közül, célja pedig a vadállatok lecsillapítása és a meteorit darabjainak elpusztítása.

Játékmenet [szerkesztés]

Karakterfejlődés, felszerelés [szerkesztés]

A karakterfejlődéshez szükséges tapasztalati pontokat, valamint a játékbeli pénzt (yang) küldetések teljesítésével és vadászattal lehet megszerezni. Legtöbb esetben a küldetések is adott típusú szörnyek vadászatával teljesíthetők. A játék előrehaladtával a küldetésen kívüli vadászat kerül előtérbe: a játékosnak minél nagyobb tömegben kell szörnyeket elpusztítania, hogy érdemi mennyiségű tapasztalatot és zsákmányt szerezzen. Ebben segítségére van, hogy az ütések (a készségek egy részéhez hasonlóan) területre hatnak, a szörnyek pedig 3-4 fős csoportokban védekeznek, így alkalmanként 15-20 szörny is „begyűjthető” – ennek ellenére már kisebb szinteken is több órányi ilyen „vadászat” szükséges 1-1 szintlépéshez, vagy a felszerelésre, könyvekre szükséges yang előteremtéséhez. A játékosok kereskedhetnek egymással egy csereablak segítségével, vagy a karaktert bolttá változtatva. Ezért – megfelelő üzleti érzékkel – lehetséges a javak beszerzése vadászat nélkül is.

A játékosok – legfeljebb nyolc fős – csoportban is harcolhatnak. Ilyenkor egyáltalán nem tudják megtámadni egymást, valamint a szörnyek megöléséből származó tapasztalati pontok szétoszlanak, a csoport vezetőjének döntése alapján egyenlően, vagy a karakterek szintjétől függően. Egy játékos nála legfeljebb 30 szinttel kisebb, vagy nagyobb karaktereket hívhat magával csoportba. Emiatt gyakori, hogy egy játékos egy tőle erősebbnek tűnő karaktertől „húzást” kér, ilyenkor az erősebb karakter a számára könnyű szörnyek elpusztításával növeli a gyengébbik karakter pontjait.

A meghalt karakter feltámasztható a helyszínen 0 életponttal; ez általában nagyobb mértékű tapasztalatlevonással jár, ha a karaktert szörnyek ölték meg. Levonás nélkül folytatható a játék egy másik játékos támadása után, vagy a térkép egy kijelölt pontján – ez saját birodalomban lakott területen található, semleges és ellenséges területen pedig a hazafelé vezető átjárónál. Az újjáéledt játékos pár másodpercig láthatatlan, de sebezhető. Ezért nem ritka a legyőzött ellenséges (vagy a támadóval ellentétes rangú) játékos földön tartása („hullakempelés”), amivel általában a városban/átjárónál éledésre próbálják rákényszeríteni.

Céhek és PvP [szerkesztés]

A játékosok céheket alapíthatnak, melyekhez több tucatnyi játékos csatlakozhat, majd ezek háborúzhatnak egymással – a háborúk eredményeit egy nyilvános lista rögzíti. A céhek telket vásárolhatnak, melyeken különböző előnyöket jelentő épületeket húzhatnak fel. A PvP (a játékosok egymás elleni harca) a játék szinte egész területén lehetséges mind közös megegyezés alapján (párbaj), mind anélkül („szabad” PvP) – ez alól csak apró biztonsági területek jelentenek kivételt, melyek főleg a városokban találhatók. A 15 szint alatti játékosok a saját birodalmukban védettek a PvP-től.

Az azonos birodalomhoz tartozó játékosok egymás elleni orvtámadásait egy rangrendszer bünteti: a honfitársak legyilkolása csökkenti a rangpontokat. A negatív rangpontú játékos karakterét büntetlenül megölhetik a pozitív rangúak, míg a negatív rangú további levonást kap, ha megvédi magát – az ilyen helyzeteket a „menekült köpeny” nevű tárggyal kerülheti el. A rangpont nagy mennyiségű szörny vadászatával és a játékban töltött idővel egyaránt növelhető, és a többi játékos számára különböző fantázianevekkel (agresszív, barátságos, lovagias, stb.) kerül kijelzésre. A visszaélések elkerülése miatt (például a támadó játékos büntetlen gyógyítása, erősítése) a csoportban harcoló játékosok közt megoszlanak a rangpont változásai is, így viszont lehetséges a másik rangjának „lerontása” negatív tartományba.

A lvl 50 fölötti negatív rangú karakter változó mennyiségű tárgyat dobhat el halálakor (ez ellen „Lucy gyűrűje” véd). A „G” szintű készségek fejlesztése is rangpontot von le, így a gyors fejlődés a felszerelés kockáztatásával járhat.

Magánszerverek [szerkesztés]

Más MMORPG-k hez hasonlóan a Metin2-nek is létezik közkézen forgó szerverprogramja, melyekkel „privát szerver” üzemelethető. Ezeken sokszor megváltoztatott szorzók működnek, melyek miatt a játékos olykor akár órák alatt is elérheti a hivatalos szervereken általában csak több év alatt teljesíthető 99-edik szintet, és megszerezheti a legerősebb felszerelést. A karakterfejlesztés – tehát a szörnyek elleni küzdelem – jelentéktelenné válása miatt az ilyen szervert PvP-szervernek is nevezik.

 

Birodalmak [szerkesztés]

A három birodalom csak földrajzi adottságaiban különbözik. A semleges orkvölgy fontosabb vadászterületeit (főleg a középső, fekete orkok lakta részt) a játékosok általában a birodalmi átjárók iránya alapján osztják fel a birodalmak közt. Lényeges a Jinno birodalomban – kisebb karakterek számára előnyös – általában „temetőnek” nevezett terület is, melynek a másik két birodalombeli megfelelője lényegesen gyengébb vadászterület. Az ellenséges birodalmak karaktereit a fejük fölött lebegő színes zászlók jelzik. A különböző birodalmak játékosai csak valódi pénzért vásárolt ideiglenes gyűrűvel, vagy megfelelő nyelvtudású karakterrel láthatják egymás üzeneteit.

Az alaptörténet szerint Shinsoo birodalom (vörös zászló) fő mozgatója a kereskedelem, Chunjoé (sárga zászló) a vallás, míg Jinnoé (kék zászló) a hadsereg. Ez a játék során csak egyetlen tekintetben érvényesül: a városokban található főtér Shinsooban rendelkezik a legnagyobb PvP-védett körrel, míg Jinnoban a legkisebbel. Ez a birodalomközi postaként is használható raktár, valamint a kereskedők elérése miatt lényeges, ugyanis a játékosok agressziója nagyban nehezíti ezek használatát az ellenséges játékosok számára.